Kas jāzina par drošību, baudot atpūtu?

Vasara ir periods, kad liela daļa iedzīvotāju dodas ikgadējā atvaļinājumā un daļa izvēlas šo laiku pavadīt ceļojot. Parasti, pirms došanās ceļojumā, cilvēki mēģina laicīgi rezervēt naktsmājas, iegādāties biļetes uz pasākumiem u. tml. Šajā periodā cilvēku modrība lielākoties ir “atslābusi” un uzmanība pievērsta vasaras izklaidēm. To savā labā mēģina izmantot arī finansiāli motivēti krāpnieki internetā, kas izdomā aizvien radošākus veidus, kā apmuļķot iedzīvotājus.
Visbiežāk tas notiek, saņemot e-pastā vēstules no, piemēram, booking.com, kurās lūgts dažādu iemeslu dēļ uzspiest uz nosūtītu saiti, kur tālāk jāievada sensitīvi dati.
Nevajadzētu arī vieglprātīgi lietot publiskos bezvadu interneta pieslēgumus, viesnīcās pieejamos publiskos datorus. Tāpat nevajadzētu lādēt pie tiem savus telefonus un ievietot tajos savas zibatmiņas kartes, kurās glabājat svarīgus dokumentus. Tāpat ieteicams izslēgt bluetooth un vieglprātīgi neakceptēt uznirstošos paziņojumus, ko saņemat telefonos.
Kā sevi pasargāt, no kā jāuzmanās - par to video ierakstā stāsta CERT.LV informācijas sistēmu drošības analītiķe Dana Ludviga.

Pievienotais video tapis ierakstu sērijā Patiesība par meliem, kas ir ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un informētību par melu izplatīšanas tehnoloģijām internetā. Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi”.

Savukārt par citām aktuālām finanšu krāpšanas shēmām, ar ko bieži sastopas ceļotāji un kā no tām izvairīties, lasāms šeit: https://lvportals.lv/skaidrojumi/365825-ka-celotajiem-izvairities-no-finansu-krapsanas-2024