Sargājiet savu sirdi (un maku) no romantiskās krāpšanas OUCH! 08/2024

Sāra bija sirsnīga, inteliģenta grāmatvede pirmspensijas gados. Jau vairākus gadus viņa bija atraitne, tāpēc jutās vientuļa – šo sajūtu solīja remdēt tiešsaistes iepazīšanās profili. Pārlūkojot bildes, viņa pamanīja Deividu, apburošu arhitektu, kurš it kā strādāja ārzemēs. Neregulāra saziņa pārauga ilgstošās ikdienas sarunās. Deivids apbēra Sāru ar komplimentiem, un viņa vārdi radīja radniecīgas dvēseles tēlu. Nedēļas pārvērtās mēnešos, kas bija piepildīti ar virtuāliem randiņiem un kopīgiem sapņiem. Sāra, būdama sajūsmā, labprāt uzticēja Deividam savus sapņus un informāciju par finansēm, tostarp par lielo naudas summu, ko viņa bija rūpīgi krājusi pensijai. Tad parādījās “grūtības”. Deividam, kurš apgalvoja, ka komandējuma laikā viņam nozagta pase, izmisīgi vajadzēja naudu tās atkārtotai izsniegšanai. Iemīlējusies un apmāta, Sāra, neraugoties uz sākotnējām šaubām, pārskaitīja viņam ievērojamu summu. Tā kļuva par regulāru parādību: izdomātām ārkārtas situācijām vai biznesa iespējām sekoja finansiāls lūgums. Pilnībā uzticoties Deividam, Sāra iztukšoja savus uzkrājumus, pat paņemot kredītus, pārliecināta, ka palīdz mīļotajam cilvēkam. Realitāte pārsteidza viņu nesagatavotu, kad Deivids pēc pēdējā, pārmērīgi lielā lūguma pazuda vispār. Sagrauta un ar salauztu sirdi, Sāra piedzīvoja ne tikai finansiālu krahu, bet arī ar postošu nodevību. Nodota bija mīlestība, kas patiesībā nekad nebija bijusi.

Romantiskā krāpšana

Romantiskā krāpšana ir nežēlīgs krāpšanas veids, kad noziedznieki izmanto vēlmi pēc mīlestības un attiecībām, iegūstot upura simpātijas un uzticību. Viņi veido viltus tiešsaistes profilus, bieži vien izmantojot zagtas fotogrāfijas, lai radītu "mīlestības fasādi". Viņu mērķis? Manipulēt ar upuriem, lai tie dalītos ar naudu vai sensitīvu informāciju. Izmantojot upura emocijas, viņi izveido spēcīgu saikni, tādējādi cilvēku ļaunprātīgu izmantošanu padarot sev vieglāku un neradot upurim aizdomas. Emocionālais ieguldījums upuriem apgrūtina krāpšanas atpazīšanu vai atzīšanu, izraisot postošas finansiālas un personiskas sekas.

Divi izplatītākie veidi, kā krāpnieki atrod savus upurus, ir viltus profila izveide, lai iepazītos ar cilvēkiem iepazīšanās lietotnēs, vai nejauši sūtot īsziņas un uzsākot sarunas. Vai kādreiz ir saņemta neparasta īsziņa, kurā vienkārši teikts “Sveiki” vai kas izskatās kā kļūdaini nosūtīta īsziņa nepareizajai personai? Tie ir romantiskie krāpnieki, kas cenšas uzsākt sarunas ar vientuļiem cilvēkiem.

Romantiskās krāpšanas pamanīšana un apturēšana:

● Pārāk labi, lai būtu patiesība: Ja kāds ātri šķiet ideāli piemērots un attiecības strauji attīstās, tas var būt sarkanais karodziņš. Krāpnieki bieži vien izveido ideālus profilus, lai pievilinātu upurus.

● Mīlestība zibens ātrumā: Krāpnieki apliecina savas jūtas un piedāvā nopietnas attiecības jau ļoti agrīnā saziņas posmā, lai pārsteigtu savus upurus. Patiesu attiecību veidošanai ir nepieciešams laiks. Sargieties no vētrainiem romantiskiem sakariem un mīlestības apliecinājumiem, kas šķiet nereāli.

● Nekad nevar tikties: Bieži vien krāpnieki atsaucas uz dzīvi ārzemēs vai dienestu armijā, un viņiem parasti ir izdomāti attaisnojumi, kāpēc viņi nevar tikties klātienē.

● Lūgumi pēc naudas: Romantiskās krāpšanas pazīme ir tad, ja persona, ar kuru sazināties, pieprasa naudu, īpaši aizbildinoties ar ārkārtas situācijām, ceļojuma izdevumiem, medicīniskiem rēķiniem vai vīzām. Nekad nesūtiet naudu vai finanšu informāciju cilvēkam, kuru neesat personīgi saticis.

● Izvairīšanās no videozvaniem: Krāpnieki parasti izvairās no videozvaniem vai pēdējā brīdī vairākkārt atceļ virtuālās tikšanās. Viņi var izmantot viltotas vai zagtas fotogrāfijas un vēlas izvairīties no identificēšanas.

● Slepenība un izolētība: Krāpnieks var mēģināt jūs izolēt no draugiem un ģimenes locekļiem vai atturēt no attiecību detaļu apspriešanas, baidoties, ka citi varētu jūs brīdināt par krāpšanu. Nebaidieties uzticēties tuviniekiem un stāstīt par savām attiecībām tiešsaistē. Viņu objektīvais viedoklis var būt nenovērtējams.

● Saziņas stila izmaiņas: Ja pamanāt nekonsekvences gramatikā, pareizrakstībā vai stāsta detaļās, kas, šķiet, nesakrīt ar iepriekšējo saziņu, iespējams, vairāki krāpnieki izmanto vienu un to pašu profilu.

Romantiskā krāpšana rada ievērojamus emocionālus un finansiālus zaudējumus, padarot to par vienu no postošākajām krāpšanām. Esiet piesardzīgi ar savu personisko informāciju un finansēm jebkurās attiecībās, jo īpaši komunikācijā, kas uzsākta tiešsaistē. Ja kādreiz jūtaties spiests sūtīt naudu vai dalīties ar finansiāla rakstura informāciju, tas ir spēcīgs signāls, ka kaut kas varētu būt nepareizi. Atcerieties, ka runa ir ne tikai par savu finanšu un personiskās informācijas aizsardzību, bet arī lai pasargātu sevi no sirdssāpēm.

Viesredaktors

Temi Adetula ir WiCys ON Canada viceprezidente un tehnisko programmu vadītāja kiberdrošības jomā, kurai ir vairāk nekā 20 gadu pieredze IT / drošības jomā, strādājot Fortune 500, Big 4 korporācijās finanšu un profesionālo pakalpojumu jomā. Viņa piedalās dažādās iekļaušanas un daudzveidības kopienās un ir dedzīga sieviešu tehnoloģiju jomā aizstāve. Temi ir bakalaura grāds datorzinātnēs un IT un maģistra grāds informācijas sistēmu drošībā.

Augusta OUCH! (PDF)

Visas iepriekšējās ziņu lapas orģinālvalodās pieejamas:
https://www.sans.org/security-awareness-training/ouch-newsletter

Resursi

Trīs izplatītākie kiberuzbrukumu veidi: https://www.esidross.lv/2024/05/07/tris-izplatitakie-kiberuzbrukumu-veidi-ouch-05-2024/

Apturiet tālruņa zvanu krāpšanu: https://www.esidross.lv/2023/07/13/apturiet-talruna-zvanu-krapsanu-ouch-07-2023/

Emocionālie ierosinātāji – kā kiberuzbrucēji piemāna cilvēkus: https://www.esidross.lv/2022/10/27/emocionalie-ierosinataji-ka-kiberuzbruceji-piemana-cilvekus-ouch-10-2022/